AGAJA BEACH HOUSE

AN EXPERIMENT IN FORM

“No frills, with accents of joy” – a starting point for a proposed beach house project in Agaja, Nigeria. Situated on a long stretch of land with dual views to the Ocean and the Lagoon , our design for this project moves away from the typical beach house form with the aim of establishing new design parameters for what is deemed ‘A Beach House’.

The box is usually a good starting point for beach houses, with the accompanying pitched roof thrown in for health and comfort reasons. In this case, the application of both these elements in reversal allows for a new type of beach house – An elongated triangle with double volume spaces punctured by square private terraces, not just creating views backwards and forwards, but also views upwards from within the built form.

The result is an experiment in form which questions traditional building shapes, materials and ways in which the user experiences the living space and establishes connections to the outer environment.


ClientMR AISLServicesHouseYear2016