HOUSE 12

The project was a renovation of a three-bedroom residence in a row of town houses located in Ikoyi, a suburb of Lagos. Like most town houses built in the early 1980s, the original house design followed a courtyard house typology and featured living and sleeping spaces distributed on three levels around an enclosed courtyard. The elongated house is approximately 6 metres wide and 20 metres long and previously covered a total interior space of 200 square metres.

The design sought to effectively increase usable interior space within the confines of the building footprint and also maximise space utilization. Our solution was to expand the house internally by absorbing ‘extra spaces’ – the courtyard, patio and balcony – into the building, thereby increasing the total interior area to 300 square metres. The conversion of the courtyard into a triple volume dining space elevated its significance within the house by opening up and connecting spaces across levels, thus allowing for physical and visual dialogue.
The design also aimed to preserve natural light filtering through the courtyard into the adjacent spaces of the house and maintain the relationship between indoors and outdoors. The double layer translucent covering over the dining diffuses daylight that permeates the interior of the building further articulating the dialogue between spaces. Large windows allow for a play of light, reflection and transparency and wide glazed doors fold up encouraging living spaces to spill into the garden behind and vice versa.

The house affords a degree of privacy through the clever use of laser-cut patterned screens to control access and conceal circulation to the private sections of the house. The screens are in themselves a form of art, simple and clean, beaten and embellished, to compliment several similar artistic expressions that run through the house.


ClientPrivate OwnerServicesLead Design, Architectural Consultancy & ImplementationLocationIkoyi, Lagos, NigeriaYear2015